Диагноза

Поради голямото разнообразие на симптомите, разпознаването на хистаминовата непоносимост не винаги е лесно. В разговора си с пациента, лекарят трябва да се опита да установи, дали въпросните оплаквания и симптоми не са свързани с консумация на хистамин съдържащи храни.

При съмнение за хистаминова непоносимост може да се изследва активността на ензима ДиАминоОксидаза (ДАО) с помощта на диагностичния тест D-HIT®. Попитайте Вашия семеен лекар, алерголог или гастроентеролог къде може да се направи това изследване.

Наличието на хистаминова непоносимост може да се установи и с диета, бедна на хистамин. Тази диета трябва да се обсъди с лекар специалист в областта на хранителните непоносимости, респективно алергиите, както и с диетолог. При наличие на хистаминова непоносимост симптомите отзвучават сравнително бързо след прилагането на такава диета.

Може да се пробва и директно с прием на ДАОЗИН, съдържащ ензима ДАО. който се приема непосредствено преди хранене. Ако симптомите изчезнат, то вероятността да се касае за хистаминова непоносимост е много голяма.

Диагноза