Хранителна непоносимост и хранителна алергия

Каква е разликата между хранителните алергии и непоносимост към храната?

Хранителната алергия е реакция на свръхчувствителност към определени храни, предизвикана от имунната система на организма. Алергичните реакции към храни могат да предизвикат сериозно заболяване, а в някои случаи и смърт. Ето защо, ако имате хранителна алергия, е изключително важно да се консултирате с лекуващия Ви лекар или специалист алерголог, за да разберете коя храна (и) предизвиква алергична реакция.
По правило при хранителната алергия реакциите на организма настъпват минути след употребата на съответната храна. Алергологичните тестове са позитивни.

За щастие хранителните непоносимости са по-чести от хранителните алергии. Тук имунната система не участва. Симптомите се проявяват по-късно след консумация на храната към която има повишена чувствителност – най-често между 30 мин. и един час, но може и да са още по-отложени – до няколко часа.

Проявите на хистаминовата непоносимост наподобяват много тези при хранителна алергия. Ако това състояние не се познава или не се мисли за него, това може да доведе до трудности с диагнозата и последващото правилно лечение. 

При хранителните непоносимости класическите алергологични тестове са негативни. Поради различното съдържание на хистамин – дори и в един и същи хранителен продукт – при консумацията на дадена храна е възможно веднъж симптомите на непоносимост да се появят, а друг път – да отсъстват. Това допълнително  затруднява поставянето на диагнозата.

Хранителна непоносимост и хранителна алергия