Хистаминова непоносимост

Освен добре известните непоносимости към фруктоза, лактоза и глутен, много хора имат и непоносимост към хистамина. Те са принудени да се лишат от голям брой вкусни ястия, тъй като след консумацията им получават оплаквания от главоболие или дори мигрена, колики, разстройство или неприятни газове, ниско кръвно налягане и сърцебиене (аритмия), задух, запушен нос или хрема, обриви, сърбеж, зачервяване и оток на лицето и много други. Въпреки, че тези разнообразни симптоми наподобяват алергични реакции, хистаминовата непоносимост не е алергия!

При здрави лица приетият с храната хистамин се разгражда в червата от ензима ДиАминоОксидаза (ДАО). При хората с хистаминова непоносимост този механизъм е нарушен. При тях съдържанието на ензима ДАО е намалено и не е достатъчно, за да разгради напълно постъпилият с храната хистамин. В резултат на това неразграденият хистамин преминава в кръвта и предизвиква алергичноподобни симптоми.

Симптоми и оплаквания от хистаминова непоносимост могат да се появят и при здрави хора с нормално количество на ДАО в червата, но при употреба на по-големи количества богата на хистамин храна. В тези случаи е нарушено съотношението между капацитета на ДАО да разгражда хистамина и ексцесивното количество хистамин внесен с храната.

За разлика от хранителната алергия, при хистаминовата непоносимост няма участие на имунната система. Затова тя не може да бъде доказана с класическите алергологични тестове. Поради вариращото съдържание на хистамин – дори и в един и същи хранителен продукт – при консумацията на дадена храна е възможно веднъж симптомите да се появят, а друг път – да отсъстват. Това значително затруднява поставянето на диагнозата.

Хистаминова непоносимост