Хранителни продукти, които съдържат хистамин
Пресните, респективно необработените хранителни продукти по принцип съдържат съвсем малко количество хистамин. Съдържанието му нараства значително в хода на кулинарната преработка, микробиологични процеси като ферментация, зреене, кипене, както и при по-продължително съхраняване. Доказано е, че колкото по-зрял или престоял е даден хранителен продукт, толкова по-голямо е съдържанието му на хистамин. Към богатите на хистамин хранителни продукти спадат: • Алкохол, особено червено вино и шампанско, бира, но и някои бели вина • Сирене, различни сортове кашкавал например ементал, гауда, фондю, синьо сирене (рокфор) и др. • Сурови или сурово пушени меса – различни салами и други трайни месни изделия, шунка, бекон, наденици и др. • Консервирана или пушена/маринована риба (скумрия, тон, аншоа, сардина, херинга, сьомга и др.), морски дарове, риба, рибни сосове и продукти • Съдържащи мая продукти, теста, хляб и тестени изделия • Кисело зеле и туршии • Много зеленчуци, като например домати, спанак, патладжани, авокадо, гъби, грах и др. Готови салати и зеленчукови полуфабрикати. • Много плодове, като например ягоди, банани, ананас, мандарини, сини сливи, грейпфрут, манго, киви и др. • Винен и балсамов оцет • Соев сос, кетчуп, горчица
|
|